31 Ağustos 2013 Cumartesi

Sivilce Nedir?


Sivilce Nedir?

                Sivilce (akne),bir çeşit deri hastalığıdır. Sivilceler, özellikle ergenlik dönemlerinde hormonların hızlı değişimi sebebi ile derinin üst yüzeyine, yağ bezeleri şeklinde, açılma kanallarından kabarcıklar oluşturarak çıkmaktadırlar. Önceleri siyah ve beyaz noktalar şeklinde belirirlerken, ilerleyen zamanlarda kırmızımsı bir renk alarak, deri üzerinde belirgin bir hal alırlar. Daha çok yüz bölgesinde beliren sivilceler, omuz, sırt, bel bölgelerinde de baş gösterebilmektedirler.

                Yalnızca hormonlar değil, deride biriken kirli kalıntılar da yağ bezelerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Deri üzerinde (özellikle hassas bölgemiz olan yüzümüz) açık kanallar sayesinde cilt hava alarak kendini sürekli yeniler. Bizler de açık kanalların kapanmaması için, cildimize çeşitli bakımlar uygularız. Her insanın yaptığı genel bir temizlik olan yüz yıkama, cildin temizlenmesine yardımcı olur. Sabun ve buna benzer temizlik ürünleri ile cildimizi gün aşırı temizlemediğimiz takdirde, açık olan kanallar kapanmaya çok çabuk yüz tutar. Cilt, kanallardan hava alamayınca kirlilik oluşur. Bu da sivilcelerin artmasında önemli bir etkendir.

                Bir başka neden ise vücuda giren yağlı besinlerdir. Yenilen yağlı besinlerin bünyeye ağır gelmesi sonucu, bir tepkime olarak dışa vurum yaşanır ve yağ bezeleri oluşur. Bu sebeple oluşan yağ bezeleri de sivilce olarak adlandırılır.
                Sivilceler her yaşta vücutta baş gösterebilir ve bunun birçok sebebi olabilir. Yağ tabakaları olarak da adlandırılan sivilcelerin ayrıca birçok farklı çeşidi de bulunmaktadır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder